Syysponcho ilman kaavaa

Materiaaleina huopamaista villasekoitetta, mattapintaista keinonahkaa ja kaksi heijastavaa vetoketjua. Lisäksi Eurokankaalta heitetty haaste: Jotakin kellomaista ja helppoa toteuttaa.

En malttanut olla tarttumatta haasteeseen ja tässä on ideariiheni lopputulos: Syysponcho on vaate, joka leikataan rispaantumattomasta kankaasta ja joka yksinkertaisimmassa muodossaan on valmis käytettäväksi ilman yhdenkään sauman ompelua. Jatkojalostettuna se näyttää astetta tyylikkäämmältä takilta, joka lämmittää viileässä syysillassa juuri sopivasti.

20161008-img_5168

Tämä postaus on noin kilometrin pituinen, koskapa olen kirjoittanut auki ponchon ohjeen kuvilla höystettynä. Voit toki katsella vain kivoja kuvia, jos ompelujargon käy pitkäveteiseksi. Tervetuloa syystunnelmiin!

 20161008-img_5140

Ponchon materiaali on Trigoria- nimistä huovutettua villan (80%) ja polyesterin sekoitusta.

Vaate on täysi ympyrä, jonka halkaisija on ranteiden välinen etäisyys. Oman viittani halkaisija on 140cm, joten kankaan menekki oli perusosaltaan saman verran. Lisäksi tarvitsin materiaalia taskuihin, kaulukseen, huppuun ja vyöhön, siispä kokonaismenekki oli noin kaksi metriä.

20161008-img_5117

Mattamustaa Brussel- keinonahkaa varasin yksityiskohtia varten 15 cm, siitä sain juuri sopivasti leikattua vyön toisen puolen, kantit huppuun ja helmaan sekä vahvikkeet vyötä varten leikkaamiini aukkoihin. Kaikki materiaalit ovat Eurokankaasta.

20161008-img_5054Perusohje

Leikkaa kankaasta 140 cm x 140 cm pala (tai suurempi/pienempi, omien ranteidesi välisestä etäisyydestä riippuen. Jos kankaan leveys ei riitä mittoihisi, yhdistä kaksi palaa. Yhdyssauma on tällöin ympyräsi halkaisija eli olkasauma.) Taita pala kaksikerroin. Piirrä kankaalle puoliympyrä, taite on nyt siis ympyrän halkaisija eli olkasauma. Leikkaa piirtämääsi viivaa pitkin.

20161008-img_5088

Jos haluat hifistellä, leikkaa etukappaleen kaari noin 10 cm lyhyemmäksi, niin saat valmiiseen takkiin kuvan mukaisesti hiukan pidemmän takahelman. Leikkaa etukappale halki helmasta ympyrän keskipisteeseen saakka ja suurenna hiukan kaula-aukkoa – etukappaleen puolelta hieman enemmän kuin takaa.

20161008-img_5094

Pue viitta yllesi ja merkitse sopivat paikat vyön pujotusaukkoja varten. Reikiä tulee neljä, kaksi etu- ja kaksi takakappaleen puolelle. Merkitse reiät suurinpiirtein vyötärön korkeudelle, hieman vyötäröäsi leveämmälle. Leikkaa vyötä varten noin 7 cm korkeat pystyviillot. (Huom! Jos haluat ommella aukkoihin vahvikkeet, tee se ensin ja leikkaa aukot auki vasta sen jälkeen.)

Leikkaa haluamasi pituinen vyö, jonka korkeus on noin 6 cm. Pujota vyö aukoista.

20161008-img_5043

Perusponcho on nyt valmis! Jos kuitekin haluat tuunata sitä hieman pidemmälle, niin tässäpä ideoita sitä varten.

Vyö

Leikkaa vyötä varten kaksi 6 cm leveää suikaletta, toinen villasta ja toinen keinonahasta. Neulaa palat kiinni toisiinsa nurjat puolet vastakkain ja tikkaa reunoja pitkin kiinni toisiinsa. Raakareunat saavat jäädä näkyviin.

20161008-img_5118

Vyön pujotusaukot

Leikkaa keinonahasta neljä suorakaiteen muotoista palaa, joiden koko on 10 cm x 3 cm. Kiinnitä palat pystysuunnassa merkitsemiesi vyöaukkojen kohdille. Tikkaa kiinni nahkapalojen ulkoreunoja pitkin. Piirrä nahkapalan keskelle pystysuunnassa keskiviiva, jonka korkeus on noin 7 cm. Tikkaa piirtämäsi viivan ympäriltä ja leikkaa viilto piirtämäsi viivan mukaan.

20161008-img_5056

Kaulus ja heijastava vetoketju

Mittaa kaula-aukon ympärys ja leikkaa samanpituinen suikale villasta. Oman kaulukseni pituus oli noin 58 cm. Leikkaa kauluksen korkeudeksi noin 12 cm. Jos haluat takkiisi myös vetoketjun, leikkaa kaksi kauluspalaa, niin vetkoketjun yläpään saa laitettua kahden kauluskappaleen väliin. Leikkasin sisemmän kauluskappaleeni trikoosta, koska villa kutittaa muuten kaulaani.

Tikkaa kauluspalat toiselta pitkältä sivultaan yhteen nurjat vastakkain. Tämä on kauluksen yläreuna, raakareunat saavat jäädä näkyviin. Kiinnitä päällikappaleen vielä avoimena oleva pitkä sivu ponchon kaula-aukkoon nurjat puolet vastakkain – sauma jää tarkoituksella näkyviin ulkopuolelle.

20161008-img_5119

Kiinnitä vetoketju nuppineuloilla paikoilleen, vetoketjun oikea puoli tulee kankaan nurjaa puolta vasten. Kankaan leikattu reuna jää siis näkyviin vetoketjun hammastuksen viereen. Tikkaa ketju kiinni. Kiinnitä lopuksi kauluksen vuoripuolisko lyhyiltä sivuiltaan vetoketjun sisäreunoille joko käsin tai koneella niin, että vetskarin päät jäävät kauluksen vuorin ja päällisen väliin. Vuorikappaleen pitkän sivun voit tikata kauluksen ja kaula-aukon väliseen saumaan.

20161008-img_5064

Taskut

Aseta pienehkö villakangaspala siihen kohtaan, johon haluat laittaa taskun. Leikkaa taskusta helmaa mukaillen sopivan muotoinen. Taskunsuun on hyvä olla ainakin 15cm pitkä, jotta käsi mahtuu taskuun. Taskujen reunat voi jättää noin 3 cm:n päähän vetoketjusta ja helmasta ja yläreunan hieman vyölenkkejä alemmas. Ennen kuin tikkaat taskut kiinni, ompele taskunsuun reunaan koristeeksi pätkä heijastavaa vetoketjua. Raakareunat saavat näkyä.

20161008-img_5123

Huppu

Otin huppuun mallia toisen takkini hupusta. Hupun korkeus on noin 40 cm ja syvyys noin 30cm. Huppupala on siis suorakulmio, jota olen hiukan pyöristänyt päälaelta. Hupun keskellä kulkee sauma, jonka saumanvarat ovat ulkopuolella näkyvissä. Hupun alareunan pituus on sama kuin kauluksen pituus, eli yhteensä noin 58 cm. Viistota leikatessa hieman hupun alareunaa siten, että hupun etureunat jäävät hieman niskaa korkeammaksi. Ompele huppu kauluksen juureen niin, että hupun saumanvarat jäävät hupun alle piiloon ja näkyviin jätetyt kauluksen saumanvarat jäävät edelleen näkyviin.

20161008-img_5072

Helman ja hupun nahkasomisteet

Leikkaa keinonahasta pitkää suikaletta. Suikaleen ei tarvitse olla erityisen kapeaa, voit leikata ylimääräiset pois kiinnittämisen jälkeen. Tikkaa suikale helman nurjalle puolelle siten, että oikealle puolelle jää näkyviin villan raakareuna ja muutama millimetri keinonahkaa. Leikkaa nurjalta keinonahan saumanvarat mahdollisimman pieniksi.

Leikkaa vielä noin 80 cm pituinen pätkä kapeaa suikaletta ja tikkaa koristeeksi hupun reunaan oikealle puolelle.

20161008-img_5125

Muuta kivaa, jota en saanut tähän samaan vaatteeseen ängettyä

Halusin kovasti applikoida keinonahasta köynnöksiä ja kuvioita helmaan tai olkapäälle tai johonkin, mutta päädyin kokeilemaan niitä vain erilliselle kangastilkulle. Keinonahkaa on mukavaa ommella, se pysyy kohtuullisen hyvin aloillaan eikä rispaannu. Myös villakangas on kiitollista työstettävää, erityisesti tällä tavoin kun kaikki leikatut reunat saavat näkyä. Täytynee tehdä applikointikokeilusta vaikkapa laukku! Esittelen sen sitten myöhemmin, mikäli lopputulos kestää päivänvaloa.

20161008-img_5152

Hienosti selvisit ponchoeepokseni loppuun asti! Minä taidan poistua uudessa vaatteessani kaupungin vilinään… Ehkäpä poikkean tyylilyylinä johonkin ihanaan turkulaiseen kahvilaan. Saappaat ja viitta kieltämättä saavat olon ihanan ylelliseksi, suosittelen kokeilemaan!

 

 

 

15 vastausta artikkeliin ”Syysponcho ilman kaavaa

 1. Aivan mielettömän ihana. Minulla on vähän saman tyylinen, ostoinen. Olen ostanut kankaan myös toista viittaa varten. Taisin juuri saada sopivan inspiraation tehdä kankaan viitaksi heti tällä viikolla. Kiitos ohjeista! :)

  • Kiitos! :) Toivottavasti ohjeeni on riittävän selkokielinen, laita ihmeessä kysymyksiä jos kaipaat lisää tarkennusta. Mukavaa ompelua!!

 2. Aivan ihana! Mistä muusta materiaalista viitan voisi tehdä kun olen villalle allerginen?

  • Kiitos :) Materiaaliksi käynee lähes mikä tahasa, kunhan ei ole liian jäykkää. Erilaiset neulokset voisivat olla hyviä, tai vaikkapa fleece. Ja hei sellainen college on ihanaa, missä on pehmeä lyhytkarvainen toinen puoli! Se olisi superpehmeää :) Tai sitten voisi olla vaikkapa sellaista pehmeää mokkanahkaa, jossa on myös pehmeä lyhyt tekokarva toisella puolella. Siitä ei tuulikaan menisi niin helposti läpi.

 3. Onpa kiva poncho sulla. Paljonko tuli hintaa? Tosi kivannäköinen tuollainen ruskea väri ja ihana syksyinen värikylläisyys taustalla. Vau,taitava oot.

  • Kiitos :) Villa maksoi 23.90€/metri, joten siltä osin vajaa 50€. En muista vetskareiden ja keinonahan hintaa, mutta eivät ne paljon olleet. Olisiko siis noin kuuskymppiä ollut yhteensä.

 4. Todella nätti! Itseä kyllä helpottaisi eniten jos lisäisit peri kaavakuvaa ponchosta, koska visuaalisten ohjeiden avulla ei varmasti menisi metsään ainakaan täällä. :)

  • Kiitos! :) Joo kieltämättä piirretyt kuvat olisivat havainnollisemmat, katsotaan saisinko seuraavaan aikaiseksi :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *